Er zijn allerlei manieren waarop je kan minderen met suiker. In de bijeenkomsten van de workshop ‘Ik ben toch niet van suiker’ maakt elke deelnemer zijn/haar eigen actie om te minderen. Om tot actie te komen moet je wel weten wat er nou eigenlijk met ‘suiker’ wordt bedoeld. En dat is geen eenvoudig verhaal!
In het dagelijks leven wordt met het woord suiker meestal de suiker uit de suikerpot bedoeld. In de spreekkamer of klaslokaal wordt er regelmatig over suikers gesproken (inderdaad meervoud). Dan worden vaak koolhydraten bedoeld. Koolhydraten worden door je lichaam omgezet naar glucose, een belangrijke brandstof voor je lichaam. Sterker nog, een noodzakelijke brandstof! Waar andere delen van je lichaam ook bijvoorbeeld vet als brandstof kunnen gebruiken, hebben je hersenen altijd glucose nodig. Je kan dus niet zonder koolhydraten.
Als eerste stap in het minderen met suiker staat het schrappen van snelle suikers op het programma. Snelle suikers hebben de eigenschap om heel snel, met een piek in je bloed te komen. Dit heeft allerlei minder prettige gevolgen. Daar gaan we mee aan de slag tijdens de workshopserie. Veel mensen die minderen met suiker en (zoveel mogelijk) snelle suikers schrappen hebben er baat bij. Zij voelen zich energieker, hebben een lager gewicht, minder de neiging te ‘snaaien’ of kunnen zelfs hun medicatie tegen te hoge bloedsuiker aanpassen.
Of een suiker (koolhydraat) snel of langzaam is vraagt wel wat denkwerk. Ter aanvulling op de uitleg in de workshop vond ik op YouTube een heel interessant filmpje waarin Voedingswetenschapper Guido Camps (Wageningen Universiteit) je meeneemt in ‘de bittere waarheid’ over suiker. Dat suiker vergif is vind ik een pakkende titel, die wat mij betreft de lading niet dekt. Toch deel ik het filmpje met de deelnemers van de workshop. Vooral het deel waarin hij een glas sinaasappelsap vergelijkt met een glas cola is heel verhelderend.
Ik ben benieuwd naar jouw mening over het uitpersen van sinaasappels…