Teveel suiker is niet gezond, dat weet (bijna) iedereen. Toch zijn er nog een flink aantal misverstanden rondom het dagelijks gebruik van suiker. Gelukkig is er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Hierbij 4 wetenschappelijk bewezen redenen waarom het slim is om te minderen met suiker.
Van suiker word je dik
Suiker heeft op twee manieren invloed op je gewicht. Om te beginnen krijg je van suikerrijke producten minder snel een verzadigd gevoel. Daarom eet je er meer van dan je nodig hebt. En als je langere tijd meer energie (ofwel calorieën) binnenkrijgt dan je verbruikt, stijgt je gewicht.
De andere reden waarom je van suiker dik wordt, is iets ingewikkelder. Bij het eten (en drinken) van suikerrijke voedingsmiddelen komt er suiker in je bloed. Suiker wordt in je maag en darmen omgezet tot glucose om zo via je bloed naar je cellen te gaan. Daar wordt glucose als brandstof gebruikt. Als in het eten en drinken veel suiker zit, komt er veel glucose tegelijkertijd in je lichaam. Vaak is dit meer dan direct gebruikt kan worden als brandstof. Het overschot aan glucose wordt omgezet naar vet. Dat vet is eigenlijk reserve brandstof en wordt in je vetcellen opgeslagen. Je krijgt dus meer vetcellen en je gewicht neemt toe.
Overigens gebeurt hetzelfde, via een andere weg met teveel vet.
Door veel suiker voel je je minder energiek
Dat komt omdat suiker ‘lege calorieën’ zijn. Dit noemen we ook wel vulling, in plaats van voeding.
Suiker levert alleen energie, terwijl bij de verwerking van suiker in je lichaam wel andere voedingsstoffen nodig zijn. Als je veel suiker eet komt je lichaam in verhouding vitamines, mineralen en vezels tekort. Daardoor kan je het gevoel krijgen minder energie te hebben.
Van suiker word je chagrijnig
Een herkenbaar gevoel voor veel mensen dat vaak in verband gebracht wordt met het eten (en drinken) van suiker. Dit heeft te maken met de suikerdip en zit zo.
Als je langere tijd niets gegeten hebt daalt je bloedsuiker. Om te voorkomen dat je hersenen zonder brandstof (glucose) komen te zitten wordt een proces gestart waarmee glucose beschikbaar komt. Hierbij zijn de hormonen adrenaline en cortisol betrokken. Deze geven een gevoel van irritatie, boosheid en impulsiviteit.
Ook goed om te weten dat de zogenaamde snelle suikers zorgen voor een snelle glucose toename in je lichaam, gevolgd door een even snelle afname. Dus van suikerpiek ga je razendsnel weer naar een suikerdip. Ook deze snelle schommeling van je bloedsuiker is niet bepaald stimulerend voor je humeur. Als je de snelle suikers laat staan en meer verzadigende gezonde voeding eet dan heb je minder last van deze pieken en dalen.
Snoep verstandig eet een appel
Ken je deze reclame tegen tandbederf uit de jaren 70 van de vorige eeuw nog? Je zou beter een appel kunnen eten dan snoep. Suiker uit snoep, koek en gebak geven gaatjes (tandcariës). De suiker blijft aan de tanden plakken en vormen een ‘plaque’ waar bacteriën zich thuis voelen en gaatjes veroorzaken.
Inmiddels weten we dat niet alleen door het eten van suiker tandbederf wordt veroorzaakt. Elke keer als je wat eet of drinkt ontstaat er een zuurstoot in je mond. Hierdoor wordt het tandglazuur aangetast (tanderosie). Het tandglazuur wordt minder hard en er kunnen sneller gaatjes komen.
Om je gebit gezond te houden is het advies om zuinig te zijn met eten en drinken van suiker en ook om niet teveel tussendoortjes te eten: maximaal 7 keer per dag (3 maaltijden en 4 keer iets tussendoor).
Nog meer weten? Volg de workshop!
Naast deze wetenschappelijk bewezen redenen om te minderen met suiker zijn er ook nog andere ervaringen waardoor mensen er voor kiezen minder suiker te gebruiken. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld dat ze overgevoelig zijn voor toegevoegde suiker.
Wil je niet alleen meer te weten komen over het minderen van suiker, maar ook ècht aan de slag? Volg de workshopserie; Ik ben toch niet van suiker?!
Stuur een berichtje naar met Marlène wanneer de workshop weer gegeven wordt.